Napísali o nás

Rozhovor o KNIŽKOVOM HOTDOGU

01.03.2018

1. Údenie je opäť trendy, experimentuje s ním čoraz viac šéfkuchárov, kulinárskych nadšencov. Vy však svoje vychýrené klobásky údite na studenom dyme z klasického bukového dreva, bez urýchľovačov či náhrad mäsa. Držíte sa tradície, ktorú ste zdedili po dedovi, známom slovenskom mäsiarovi...

Naše tradičné údeniny vyrábame a údime presne tak, ako nás to naučil. Sú stopercentne z mäsa, ochucujeme ich iba prírodnými koreninami a čerstvým cesnakom. Na dedovej technike sme vôbec nič nezmenili, len sme rozšírili portfólio a pustili sa aj do sušených výrobkov.

2. Skúšali ste niekedy údiť na modernej drevnej štiepke? Prečo je pre vás buk lepší?

Lebo na bukovom dreve v murovaných udiarňach údil môj starý otec. Dodnes si pamätám, ako ma učil rozložiť oheň, kedy ohnisko zasypať pilinami, aby sa klobáska neuvarila, nebodaj, neupiekla… Bukové drevo je veľmi kvalitná drevina so špecifickou vôňou, je ľahko dostupné a údeným výrobkom dodáva pravú chuť aj vôňu. Údenie na drevenej štiepke je síce rýchlejšie a ľahšie sa kontroluje, takže ho naplno využívajú priemyselné udiarne, no chuť takto zaúdených výrobkov je podľa mňa úplne iná.

3. Zaľúbení do streetfoodu nedajú dopustiť na váš Knižkov hotdog.

Tento hotdog je v prvom rade údená klobáska, ktorú ma naučil vyrábať môj starý otec, keď som bol ešte malý chlapec. Neskôr bratovi napadlo strčiť ju do zapečenej bagety a Knižkov hotdog bol na svete. Odvtedy ním robíme radosť po celom Slovensku aj v zahraničí. Natrafíte naň priamo v Poprade, alebo na rôznych kultúrnych a spoločenských podujatiach po celom Slovensku. Máme radi prácu na čerstvom vzduchu, priamy kontakt so zákazníkom. Navyše je v tom trošku adrenalínu – streetfood je cool.

Tradičné údeniny spod Tatier